POLGÁRI VÉDELMI GYAKORLAT                                             Fotók  

-FELTÉTELEZETT VEGYIBALESET KISPEST KÖRYNEZETÉBEN-

 

2005. november 15-én 09 óra 03 perckor a Vegyi Üzem telephelyén történt átfejtés során cseppfolyós vegyi anyag került a szabadba. A szennyeződés a szélirány függvényében a Vegyi Üzem 1 km-es körzetében veszélyezteti a kerületi lakosokat 

Ennek a közlésnek a kiadásával kezdődött meg a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság és az érintett kerületek így a XIX. kerület külső védelmi terv gyakorlata. Hamarosan megkezdte munkáját a kerületi operatív törzs, melynek tagjai voltak a társ rendvédelmi szervek (rendőrség, tűzoltóság), és  az ÁNTSZ képviselője.

A kerületektől beérkezett adatok és a városrész digitális térképe alapján a törzs felmérte a kár nagyságát, az érintett lakosság kimenekítését megkezdte, kijelölték a gyülekezési pontokat, befogadási helyeket és a sebesült gyűjtő és osztályozó helyeket, eközben az elektronikus média útján rendszeresen felhívták a lakosság figyelmét a szükséges teendőkre, a szennyeződés egészségre gyakorolt hatásaira, a betartandó magatartási szabályokra.

Időközben váratlanul megváltozott a szélirány, ezért az eddig kevésbé veszélyeztetett XXX. kerületi területeken is a lakosság kimenekítése vált szükségessé. A lakóházakban elzárkózást rendeltek el, az iskolásokat még időben sikerült kimenekíteni.”

A 10 órai mérések alapján a vegyi szennyezés mértéke az időjárási tényezők kedvező változásának köszönhetően olyan szintre csökkent, amely az emberi egészségre nem ártalmas.

Az érintett területen bevezetett lakosságvédelmi intézkedéseket az operatív törzs feloldotta, és felhívta a lakosság figyelmét, hogy a vegyi baleset további hatásainak csökkentésére a médiában leadott óvintézkedéseket tegye meg.

Ezzel azonban a külső védelmi terv gyakorlat még nem ért véget, a résztvevők autóbuszra szálltak és 3 iskola neve közül a gyakorlatvezető alpolgármester sorsolással eldöntötte, hogy a Pannónia úti Általános Iskolában az iskolai Prevenciós Program alapján tűzriadót kell elrendelni, és az iskola kiürítését végre kell hajtani.

Az iskola igazgatójának tájékoztatása után – polgármesteri intézkedés alapján- az iskola 3 perc 50 másodperc alatt hajtotta végre fegyelmezetten az iskola kiürítését.  A tűzriadó végrehajtásának szakmai értékelését a Kispesti Tűzőrség jelenlévő szakembere hajtotta végre és jóra értékelte azt.

A gyakorlat végén a gyakorlatvezető és az igazgatóság jelenlévő képviselői értékelték a résztvevők aktivitását és a gyakorlat eredményességét. 2006-ban e gyakorlat már a bevont erőkkel lesz végrehajtva a 2004 és 2005 -ös év törzsfelkészítő gyakorlata után.

vissza