Polgári Védelem 2006 Budapest

képekben

 

kapcsolódó hírek : Katasztrófavédelem

A Polgári Védelem Napja alkalmából egész napos, nyílt bemutatót rendezett március 4-én Budapesten, a Felvonulási téren a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság, valamint a Magyar Polgári Védelmi Szövetség. A rendezvényen részt vettek az együttműködő tárcák, társszervek, érdekképviseletek, civil szervezetek vezetői, képviselői. Az érdeklődő közönség különböző gyakorlati bemutatókat tekinthetett meg.

A még esős időben kezdődő rendezvényt a Központi Tűzoltózenekar térzenéje indította, a nyirkos, szeles időben kimondottan szükség volt a vérpezsdítő dallamokra. Mintegy félórás muzsikálás után a szervezők a Felvonulási téren felállított, fűtött sátorba invitálták az érdeklődőket, ahol a kiállított tablókon a szervezet szakmai munkáját lehetett figyelemmel kísér

Elsőként dr. Bálint Ferenc r. ddtbk., a Belügyminisztérium rendészeti és bűnmegelőzési helyettes államtitkára mondott ünnepi beszédet. A tábornok úgy fogalmazott, a közelmúltban idehaza és külföldön történt katasztrófák kiemelték, milyen fontos az emberek számára a biztonság, a lakosság élet- és vagyonvédelme, s ezzel együtt felértékelődött a katasztrófavédelem, a polgári védelem tevékenysége. Az államtitkár-helyettes kijelentette, a jól szervezett társadalom feladata, hogy gondoskodjon polgárai védelméről, és abban a hivatásos szervek mellett a civil, a karitatív szervezetek, az állampolgárok tevékenysége is fontos. Dr. Bálint Ferenc felidézte a szervezet múltját, utalt jövőjére. Mint mondta, a szervezet korszerűsítése megkezdődött, elsődleges a polgári védelem hozzáigazítása a veszélyeztető hatásokhoz, az átalakuló közigazgatási rendszerhez, az új kihívásokhoz és elvárásokhoz. Ünnepi beszédében a tábornok azon meggyőződésének adott hangot, hogy igazán akkor csökkenthető a katasztrófák okozta kár, ha összhang van a kormányzati előkészületek és a nem kormányzati szervezetek tevékenysége között. 

             Másodikként dr. Tatár Attila tű. vőrgy., országos katasztrófavédelmi igazgató emelkedett szólásra. Emlékeztetett arra, hogy a Polgári Védelem Napját 1992 óta ünnepeljük, amikor a Nemzetközi Polgári Védelmi Szervezet fennállásának 20. évfordulóján március elsejét a Polgári Védelem Világnapjának nyilvánították. A tábornok úgy fogalmazott, a polgári védelem feladata mindenütt az, hogy kiterjedt tervező, megelőző munkát végezzen, megfelelő mentő tevékenységet fejtsen ki és hatékonyan működjön közre a károk helyreállításában. A főigazgató hangsúlyozta a szakmailag jól felkészült, korszerű eszközökkel rendelkező szakemberek meglétének szükségességét, valamint azt, hogy a társadalmat a lehető legjobban fel kell készíteni a rá leselkedő veszélyekre. Dr. Tatár Attila elmondta, a Nemzetközi Polgári Védelmi Szervezet soros főtitkára ünnepi üzenetében a nemzetek számára a 2006. évi világnap fő témájául „A polgári védelem az iskolai oktatásban” témát tűzte ki. Ehhez kapcsolódva a főigazgató emlékeztetett arra, a hazai katasztrófavédelemben jelentős hangsúlyt kap az ifjúság felkészítése, amely folyamatot az idén a nemzetközi szervezet főtitkárának ajánlására továbbfejlesztik.

            Harmadikként Orovecz István nyá. pv. vőrgy., a Magyar Polgári Védelmi Szövetség elnöke mondott köszöntőt. A nyugalmazott tábornok először szólt az MPVSZ tevékenységéről, a szervezet megalakulásakor maga elé tűzött célokról, az azok megvalósítása érdekében kifejtett erőfeszítésekről. Hangsúlyozta, a katasztrófavédelem össztársadalmi feladat, azt nem lehet csak a hivatásos és önkéntes szakemberekkel megvalósítani, szükség van az állampolgárok részvételére, szerepvállalására is. Orovecz István a világnapi ünnepségről szólva kijelentette, megfontolandó lenne konferenciákkal, kiállításokkal, baráti találkozókkal megemlékezni a világnapról március elsején, a gyakorlati bemutatókat pedig olyan időpontra ütemezni, amikor a rendezvény kevésbé lenne kitéve az időjárás kénye-kedvének.

            A köszöntők után a vendégek és érdeklődők megtekintették a Felvonulási téren tartott gyakorlatokat. Elsőként egy imitált bányabaleset sérültjei ellátásának „szokványos” módját ismerhették meg, majd a katasztrófakutyák és vezetőik tartottak érdekes bemutatót.

A nagysátorban közben a gyerekeket kézműves-foglalkozás, katasztrófavédelmi kvíz, védőruha-próba várta, mely programot Kispest polgári védelmi kirendeltség-vezetője vezetett. A programon számos kispesti iskolás is részt vett. A téren egy-egy sátorban a katasztrófavédelemben együttműködő több társszerv is bemutatkozott, például meg lehetett tekinteni a tűzszerészek, a járványügyben dolgozók stb. kiállítását.

 

forrás : www. katasztrofavedelem.hu

vissza