2004.szeptember 10-n a Budapest XIX. kerületi Polgári Védelmi Kirendeltség polgári védelmi felkészítést és tájékoztatást hajtott végre a paksi atomerőműben tett üzemlátogatással együtt. A tájékoztatóra és üzemlátogatásra meghívásra került a kerület polgármesteri hivatal vezetői a kerületi képviselők és azok a polgári védelmi törzsbe beosztottak, akik az év elején elfoglaltság miatt nem tudtak részt venni az éves felkészítésen. 44 fővel reggel 8 órakor indultunk Paksra az atomerőmű városába. Az autóbuszon a kerület polgári védelmi kirendeltség- vezetője tájékoztatást adott a kerületet érintő veszélyeztetettségről, valamint a katasztrófavédelmi törvény IV. fejezetében meghatározott tervezés helyzetéről. Részletes tájékoztatást kaptak a felkészítésen résztvevők a kerület külső védelmi tervezésének állapotáról, valamint a lakossági tájékoztatás helyzetéről. Az egynapos szakmai út során több kérdés merült fel a kerületi képviselők részéről a védekezés lehetőségeiről, valamint az elmúlt időszak bekövetkezett eseményeinek felszámolásakor végzett munkáról.

        Az autóbuszon érkezés előtt a kerületi kirendeltség- vezető tájékoztatást adott Paks város történelmi fejlődéséről, az atomerőmű szerepéről az ország energiaellátásában, valamint bemutatott egy légzésvédő eszközt mely a lakosság részére van biztosítva.

        A Paksi Atomerőmű területén Ágoston Lajos úr a Tájékoztató és Látogató Központ munkatársa közel kettő órás előadáson mutatta be az atomenergia helyét szerepét, az erőmű működését és biztonságát, valamint a működés során keletkezett hulladékok végleges elhelyezésének módját.

        A kettes blokk üzembe helyezésével, illetve az itt történt eseménnyel kapcsolatban több képviselő tett fel kérdést, melyre az erőműi képviselőnk a kiállított -bemutató- üzemanyag kötegen bemutatta - elmagyarázta a baleset kiváltó okát .

        Az elméleti előadás után az erőmű 4. sz. reaktorát tekinthette meg a csoport egy szigorú beléptetési rendszer után. Az erőmű 4.sz blokkjának vezérlőtermét, generátor blokkját, valamint a 3-as 4-es blokk reaktori részét tekinthettük meg a látogató folyosón keresztül. A látvány élménye feledte azt, hogy a látogatóknak gyalog kellett megtenni a több mint 10 emelet magasan lévő reaktori látogató folyosóhoz vezető utat.

        Az erőműi szakmai látogatás után egy kis kikapcsolódásként megtekintettük a Paksi Makovecz Templomot, mely mint művészeti alkotás sokunkat elkápráztatott.

        A szakmai programot Szilágyi István pv. őrnagy szervezte és vezette le.

vissza